Hoe creëer je een onderhoudsvrije tuin

onderhoudsvrije tuin

Heel wat mensen zitten met een dilemma als het aankomt op hun tuin. Ze willen graag wel een mooie tuin, echter hebben zij niet zoveel zin om uren in de tuin te staan om alles netjes te houden. Voor deze mensen is het mogelijk om te kiezen voor een onderhoudsvrije tuin. Maar hoe maak je deze soort tuin dan eigenlijk? Om hier achter te komen raden wij je aan om dit artikel goed door te nemen, we zullen je namelijk alles laten zien wat je maar moet weten rondom het aanleggen van een onderhoudsvrije tuin!

Beperk het aantal plantensoort tot een minimum

Het is een vrij eenvoudige formule: hoe minder planten je in je tuin hebt, hoe meer vrije tijd je hebt om ervan te genieten. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en alle planten verwijderen om een grindtuin aan te leggen. Er is bijna niets zo onderhoudsarm als dit. Als je niet van zulke extremen houdt, zijn er natuurlijk nog wel wat mogelijkheden waar je voor kunt gaan. Zo kun je bijvoorbeeld wintergroene struiken als lavendel en euonymus planten. Ook kun je wat meer kleur toevoegen door een paar (nadruk op een paar) plantenbakken neer te zetten. Zorg er wel voor dat je je aan een maximum van twee soorten planten houdt om het werk in de tuin tot een minimum te beperken.

Besteed je tijd in de tuin goed

De kunst van een onderhoudsvrije tuin is om met zo min mogelijk inspanning het maximale uit je groene ruimte te halen. En om dat te doen, moet je elke minuut die je buiten doorbrengt laten tellen. Kijk om je heen en let op alle kenmerken van de tuin waar je het meest mee te maken hebt. Of het nu gaat om een klein stukje groen of om een heel groot stuk, zorg ervoor dat je je op één ding concentreert en minimaliseer het onderhoudswerk op de andere plekken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld het gazon te vervangen door tegels of door de planten om te ruilen voor heesterborders. Je kunt de onderhoud intensieve dicht bij je schuur planten, zo voorkom je dat je jouw spullen overal moet meeslepen.

Wees niet bang om te kiezen voor steen of tegels

Als je er echt over nadenkt is het allemaal niet zo heel erg moeilijk. Als je minder tijd in de tijd wilt spenderen is het best logisch: hoe meer tegels of stenen je in de tuin hebt, hoe minder onderhoud er nodig is. Met andere woorden, wees niet bang om te overwegen om je gazon te vervangen door bestrating en om het aantal plantbedden te verminderen om hier leisteenpaden neer te leggen. Zolang je hier en daar groen laat terugkomen in de tuin ben je in staat om te zorgen voor een mooie uitstraling. Dit zorgt ervoor dat je de perfecte balans creëert, zonder dat je te maken krijgt met een hoop onderhoud. Door deze tip zorg jij ook voor een prachtige onderhoudsvrije tuin.

Gebruik onderhoudsarme composiet vlonderplanken

Om sfeer te creëren op je terras heb je toch een vorm van kleur nodig. Natuursteen en hout zijn natuurlijk erg mooie keuzes, maar vergen wel meer onderhoud dan deze oplossing. Composiet vloerplanken zijn namelijk erg onderhoudsarm! Hoewel ze lijken op echt hout, heb je niet de nadelen van hout. Zo hoef je ze niet te schilderen, beitsen of oliën. Ze hebben dus geen jaarlijks onderhoud nodig en dat scheelt jou weer een hoop tijd.

Deze planken zijn overal in je tuin te gebruiken. Of je nou een terras wil maken of een omlijning van je zwembad, alles is mogelijk.

Bamboe is hip!

Tegenwoordig vind je overal allemaal producten van Bamboe. Zo zijn er bamboe shirts, bamboe handdoeken en ga zo maar door. Nu we het toch over vlonderplanken hebben: ook deze zijn er in bamboe!

Deze vlonderplanken hebben een warm en landelijk uitzicht en zijn ook nog is enorm duurzaam. Door het snelle rijpingsproces is het veel sneller gemaakt (echt hout kan wel tot honderd jaar moeten rijpen). Dit komt namelijk doordat bamboe geen hout is maar gras, en ook veel sneller groeit. Hierdoor liggen de kosten ook lager.

Vergeet echter niet dat bamboe zachter is dan hardhout en daardoor wel makkelijker te bekrassen. Echter is het wel een unieke soort vloer en haal je een stukje van het oosten in je eigen tuin!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.